
Hrana in pijača imata ob praznikih v vseh družbenih skupinah pomembno vlogo. Kaj v različnih kulturah določa, kakšna je praznična prehrana? Kakšen je odnos med praznično in vsakdanjo prehrano? Kako se praznične jedi in pijače spreminjajo v času in različnih družbenih okoljih? Kakšen je pomen posameznih prazničnih jedi in jedilnih obrokov? Na ta in podobna vprašanja skuša odgovoriti 39 prispevkov.
Zbornik je rezultat 13. konference Mednarodne komisije za etnološko raziskovanje prehrane, ki je potekala od 5. do 11. junija 2000 v Ljubljani, Preddvoru in Piranu. Avtorji iz Evrope in Združenih držav Amerike so prispevali poglavja, ki so razdeljena v osem tematskih sklopov: Slovenija: zgodovinski pregled in regionalna etnologija; Hrana, post in preobilje; Hrana in praznovanje: lokalne in globalne različice; Hrana in praznovanje: regionalne študije; Hrana in življenjski krog: rojstvo, poroka in smrt; Hrana in koledar; Hrana in praznovanje v skupnosti; Študije o prehrani: razlog za praznovanje.
Založnik
Založba ZRCIzdajatelj
Inštitut za slovensko narodopisjeSoizdajatelj
Department of Irish Folklore • University College DublinISBN
961-6358-54-5Specifikacija
trda vezava • 17 × 24 cm • 428 straniCena
razprodano | |