Naslov:
Food and Celebration: From Fasting to Feasting. Proceedings of the 13th Conference of the International Commission for Ethnological Food Research, Ljubljana, Preddvor, and Piran, Slovenia, June 5–11, 2000
Uredila:
Leto:
Področje/-a:
Jezik(i):
Opis

Hrana in pijača imata ob praznikih v vseh družbenih skupinah pomembno vlogo. Kaj v različnih kulturah določa, kakšna je praznična prehrana? Kakšen je odnos med praznično in vsakdanjo prehrano? Kako se praznične jedi in pijače spreminjajo v času in različnih družbenih okoljih? Kakšen je pomen posameznih prazničnih jedi in jedilnih obrokov? Na ta in podobna vprašanja skuša odgovoriti 39 prispevkov.

Zbornik je rezultat 13. konference Mednarodne komisije za etnološko raziskovanje prehrane, ki je potekala od 5. do 11. junija 2000 v Ljubljani, Preddvoru in Piranu. Avtorji iz Evrope in Združenih držav Amerike so prispevali poglavja, ki so razdeljena v osem tematskih sklopov: Slovenija: zgodovinski pregled in regionalna etnologija; Hrana, post in preobilje; Hrana in praznovanje: lokalne in globalne različice; Hrana in praznovanje: regionalne študije; Hrana in življenjski krog: rojstvo, poroka in smrt; Hrana in koledar; Hrana in praznovanje v skupnosti; Študije o prehrani: razlog za praznovanje.

Založnik

Založba ZRC

Soizdajatelj

Department of Irish Folklore, University College Dublin

ISBN

961-6358-54-5

Specifikacija

trda vezava • 17 × 24 cm • 428 strani

Cena

razprodano