23

NOV

11:00

Antropologija turizma in dediščine: Pogled iz Latinske Amerike

Javno predavanje


Osnovni Podatki

23. november 2016 ob 11:00
ZRC SAZU, Dvorana Zemljepisnega muzeja, Gosposka 16, Ljubljana
Opis

Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU vas v novembrskih dneh vabi na predavanje tujih gostujočih raziskovalcev, in sicer v dvorano Zemljepisnega muzeja na Gosposki ulici 16 v Ljubljani.
V sredo, 23. novembra, ob 11. uri bo na sporedu predavanje izr. prof. dr. Carle Guerrón Montero z Univerze v Delawaru.

Antropologija je z vključitvijo turizma in dediščine v nabor svojih tem bistveno razširila svoje obzorje. Zanimivo pa je, da sta navkljub samoumevni naravi potovanja za mnoge antropologe turizem in popotništvo razmeroma pozno postali temi, vredni obravnave. V predavanju bo avtorica razpravljala o sodobnih antropoloških pristopih, povezanih z raziskavami turizma. Posebej bo poudarila stanje turizma in dediščinskih študij z vidika antropologije v Latinski Ameriki.

Izr. prof. dr. Carla Guerrón Montero, štipendistka programa Fulbright Senior Specialist v Sloveniji, je kulturna in aplikativna antropologinja, ki je izobrazbo in izkušnje pridobivala predvsem v ZDA in Latinski Ameriki. Specializirana je za antropologijo turizma, antropologijo hrane in afriško diasporo. Guerrón Montero je izredna profesorica za antropologijo na Univerzi v Delawaru, kjer je regionalno zadolžena za področje Latinske Amerike in Iberskega polotoka, vsebinsko pa za raziskave načinov življenja temnopoltih Američanov, ženske študije ter študije spolov. Na Univerzi v Oregonu je doktorirala s področij kulturne antropologije in latinskoameriških študij. Pred tem je na Oregonski državni univerzi magistrirala s področja aplikativne antropologije, diplomsko stopnjo študija socialne in kulturne antropologije pa je zaključila na Papeški katoliški univerzi v Ekvadorju.

Diskutant: Robert Baron, New York State Council of Folk Arts