O pustu, maskah in maskiranju. Razprave in gradiva

Uredili: Jurij Fikfak, Aleš Gačnik, Ingrid Slavec Gradišnik, Naško Križnar, Helena Ložar-Podlogar, Nives Sulič
Leto: 2003


V tem delu so zapisane podobe časa ob pustu, čas pusta pa je »narobe svet«. Objavljene razprave in gradiva, ki so plod večletnega sodelovanja etnoloških ustanov in posameznikov v različnih slovenskih pokrajinah, nadgrajujejo delo Nika Kureta Maske slovenskih pokrajin (1984) s spoznanji zadnjih raziskav.

Knjiga ima tri dele. V prvem, splošnem delu Jurij Fikfak načenja vprašanje produkcije lokalnosti, Naško Križnar skupne prvine pustovanj, Mirko Ramovš vlogo plesa; Janez Bogataj pa razbira različne oblike razmerja do dediščine.

V drugem delu so predstavljene maske slovenskega podeželja. Marija Kozar – Mukič prikaže porabske maske, Branko Fuchs maske južnega Pohorja, Andrej Brence orače iz Zgornjega Gruškovja in ruse s Ptujskega polja, Brigita Tetičkovič pa orače in ploharje. Pust na Ptuju in okolici opisuje Božena Kmetec – Friedl, Aleš Gačnik razpravlja o kurentu in njegovi prezentaciji. O pustovanjih na Koroškem v Avstriji piše Martina Piko – Rustia, vlogo glasbe, plesa in pusta v Reziji prikazuje Roberto Dapit, o pustu v Drežnici in okolici pišeta Polona Šega in Barbara Zych, Inga Miklavčič – Brezigar prikazuje pustovanja na Goriškem, Jurij Fikfak brkinske škoromate, Helena Ložar – Podlogar pa zagoričke in ponikovske mačkare.

V zadnjem delu so prikazane ritualne prakse, povezane z meščanstvom v trgih in mestih. Maja Godina – Golija piše o pustovanjih v Mariboru v 19. in začetku 20. stoletja, Karla Oder prikaže pustno republiko Kotlje in njen potni list, Vladimir Šlibar pustovanja in sprevode v Celju, Tanja Tomažič spregovori o mozirskih pustnakih, Stanka Drnovšek opiše karnevala v Litiji in Cerknici, Barbara Šterbenc – Svetina maškarade v Grand hotelu Union, Magda Peršič sprevode v Postojni, Irena Rožman predstavi kostanjeviško šelmo, Ivana Leskovec opisuje cerkljansko lavfarijo in Mirjam Gnezda idrijski Kravneval. Peter Rustja prikazuje raznovrstnost dogajanj na Tržaškem.Cena
razprodano


Ključne besede
etnologija
karnevali
letne šege
maske
pust
pustni običaji
Slovenija
slovensko ljudsko izročilo
zborniki
Možnosti

Dodaj med priljubljene

Natisni

Pošlji po mailu

QR