Mordvinian Mythology

Avtorica: Tatyana Devyatkina
Leto: 2004


Knjiga Mordvinian Mythology (Mordovinijska mitologija) je prva enciklopedična predstavitev mitoloških konceptov Mordvincev, ugrofinskega naroda, ki živi na ozemlju Ruske federacije. V uvodnem delu so predstavljeni Mordvinci kot narod, njihov položaj in kultura, posebej še kozmološke predstave, izražene v mitih, ritualih in jeziku, ter literatura o mordvinijski mitologiji. Osrednji del sestavljajo enciklopedični članki.

Temeljni del knjige so enciklopedični članki, ki interpretirajo najpomembnejše podobe, znamenja in simbole mordvinijske kulture, ki jih spremljamo v njihovih praznikih in ritualih, povezanih tudi z živalskim svetom in naravnimi pojavi. Zajeti so tudi pojmi: čas in prostor, življenje in smrt, števila, kult prednikov, magični obredi, uroki, žrtvovanja, tabuji, razlaganje sanj itn.

Avtorica v delu združuje različne poglede v procesu prehajanja starih šeg v sodobne prakse, kjer se tradicija prepleta z novimi modernimi šegami in navadami ter sprejema sestavine, izhajajoče iz različnih okolij sodobnega sveta.

Knjiga je najprej izšla v ruskem (Rusija, 1998), nato pa še v mokshansko-mordvinijskem jeziku (Estonija, 2002).Kazalo vsebine

Prof. dr. Tatyana Petrovna Devyatkina je predavateljica – doktorica filologije in profesorica na Univerzi v Saransku v Mordviniji, Ruska federacija. Je ena vodilnih raziskovalk tradicionalne in sodobne mordvinske kulture. Še posebej se posveča raziskavam šeg in ritualov ter ljudskim pesmim, pripovedništvu in mitologiji. Sodeluje pri številnih mednarodnih projektih in terenskih raziskavah v različnih predelih Ruske federacije, na Finskem in v Nemčiji. Je članica številnih organizacij in društev, med drugim Mednarodne zveze folkloristov Finske akademije znanosti in umetnosti in Mednarodne zveze ugrofinskih kongresov.
Cena
razprodano


Ključne besede
mordvinska mitologija
Možnosti

Dodaj med priljubljene

Natisni

Pošlji po mailu

QR