Skip to main content

INOVACIJE V PREHRANI NA SLOVENSKEM V PREHODU IZ 19. V 20. STOLETJE

Opis


Etnologija preučeuje prehrano kot kulturno dobrino. Pri tem jo obravnava razvojno - od pojava posameznih dobrin prehrane, do njihovega prevzema ali odklanjanja, razširitve, ustalitve in predajanja iz generacije v generacijo. 19. stoletje je obdobje številnih inovacij na področju prehrane: dokončno se uveljavi in ustali v jedilnikih krompir, živilska industrija prične proizvajati surogate in konzervirano hrano, inovacije v kuhinjski opremi ponujajo nov način priprave hrane, razvijejo se nove kuharske tehnike. Vse to je vplivalo na pomembne spremembe prehrane na Slovenskem, še posebej ob prehodu 19. v 20. stoletje, kar z etnoloških izhodišč obravnava raziskovalni projekt.


Raziskovalni projekt

Ključne besede
kuharske tehnike
kuhinjska oprema
surogati
krompir
prehod 19. v 20. stoletje
inovacije
prehrana
etnologija

Raziskovalna področja
Kulturna antropologija, etnologija S220