Založba ZRC

Poslanstvo Založbe ZRC, ki v okviru ZRC SAZU deluje kot enota za založniško in izdajateljsko dejavnost, je opravljanje treh, med seboj tesno prepletenih dejavnosti: produkcije ter založništva znanstvene literature, prodaje knjig in promocije znanstvenih dosežkov.

1. Produkcija

Produkcija Založba ZRC je specializirana za izdaje znanstvene in strokovne literature predvsem s področja humanističnih ved, založniški program pa zajema tudi nekatere družboslovne in naravoslovne vede in izdaje s področja družbenomedicinskih in sorodnih ved. Založba zalaga in izdaja izvirne znanstvene in strokovne monografije, prevode znanstvene literature, slovarje, kritične izdaje virov, znanstvene in strokovne revije, kartografska dela, strokovne priročnike itd. Poleg knjižne produkcije dejavnost založbe obsega tudi izdaje del v obliki elektronskih medijev (CD-plošče, prosto dostopne spletne publikacije) in avdiovizualno produkcijo (znanstveno-dokumentarni filmi).

Založba ZRC na SKS 2023

Člani založniškega sveta Založbe ZRC so (od novembra 2022): doc. dr. Saša Babič, dr. Matjaž Bizjak, dr. Klemen Grabnar, dr. Matjaž Geršič, dr. Rebeka Kunej, doc. dr. Jernej Mlekuž, dr. Zvezdana Modrijan, dr. Mija Michelizzamag. Aleš Pogačnik (po funkciji), doc. dr. Nataša Viršek Ravbar.

2. Prodaja

 

azil

Založba ZRC ima vzpostavljeno široko tržno mrežo, skrbi tudi za distribucijo dvanajstih znanstvenih revij ZRC SAZU. Publikacije Založbe ZRC lahko kupite v Knjigarni Azil, njeni matični knjigarni. Nahaja se na Novem trgu 2 v Ljubljani in je med tednom odprta od 10. do 18. ure, ob sobotah pa od 10. do 14. ure. Publikacije Založbe ZRC boste našli tudi v večini dobro založenih slovenskih knjigarn, na Hrvaškem pa so dosegljive v knjigarni Dominović.

Poleg fizične ima Založba ZRC tudi spletno knjigarno. Nakup opravite s klikom na gumb NAKUP, ki je viden poleg spletne cene pri vsaki prodajni publikaciji. Izbirate lahko med plačilom po predračunu, po povzetju ali s kreditno kartico oz. prek sistema PayPal. Nakup lahko opravite kot gost ali pa se registrirate. Slednje vam ponuja določene prednosti, kot so denimo hitrejši in enostavnejši naslednji nakup ali obveščanje o posebnih ponudbah.

Spletni nakup posameznih številk naših revij trenutno ni mogoč, zanje nam pišite na elektronski naslov narocanje@zrc-sazu.si ali pa pokličite na 01/470 64 65, kjer smo še vedno dosegljivi tudi za ostala naročila.

Vse publikacije Založbe ZRC lahko tako v Azilu kot v spletni knjigarni vselej nakupujete z 10-odstotnim popustom (ne velja za publikacije do 6 mesecev po izidu zaradi Zakona o enotni ceni knjige).

 

3. Promocija

Osrednji predstavitveni prostor dejavnosti ZRC SAZU je Atrij ZRC. Tiskovne konference založbe in drugih inštitutov, kot tudi znanstveni simpoziji, se odvijajo tudi v dvorani Zemljepisnega muzeja ZRC SAZU na Gosposki ulici 16 ter v Mali ali Prešernovi dvorani na Novem trgu 4.